NYA ÖPPETTIDER: FREDAGAR KL 9-15

Surdegsfakta


Surdeg

Ett äkta surdegsbröd har inget annat jäsningsmedel än just surdeg - surdeg är mjöl som blandats med vatten och under rätt förhållanden skapas en naturlig fermenteringsprocess med både jästceller och mjölksyrabakterier som ger massa nyttigheter och smak till brödet under den långsamma jäsningen. Ett surdegsbröd är gott, hållbart och skonsamt för magen. 

Hållbarhet och förvaring

Ett stort bröd, som lantbrödet, håller några dagar på köksbänken. Efter du skurit i det ställer du med den skurna sidan nedåt, skorpan skyddar brödet och behåller saftigheten och knaprigheten. I en plastpåse blir brödet lätt segt och torrt. Efter några dagar funkar det fint att rosta, toasta, steka brödet eller göra t ex krutonger. Det går också fint att frysa in brödet och sedan tina i rumstemperatur eller i ugnen, ställ då in det i kall ugn, sätt på 150 grader varmluft och tina i 20-30 minuter, låt därefter vila ca 20 minuter. Nu har du ett så gott som nygräddat bröd. Självklart går det att skiva och frysa ner, superenkelt att ta fram och sätta i rosten när brödsuget faller på.

Mindre bröd som frallor och baguetter är godast första dagen. Ska du inte äta det samma dag så frys in och tina sedan i ugnen så får du så gott som nygräddat bröd till måltiden. Ställ in i kall ugn, sätt på 120 grader varmluft och tina baguetter i ca 20 minuter och frallor i ca 12-15 minuter.

Grövre bröd dom guldklimp och råg förvaras lämpligen i plastpåse och hålles sig saftigt i upp till en vecka. Fungerar också bra att frysa i skivor eller helt och tinar sedan bäst i rumstemperatur eller i rosten.

Tips att köpa en tillräckligt stor kasse bröd så att det räcker för kommande vecka!